SEO is geen eenmalige activiteit voor je website. Dit is een continu proces. Denk bijvoorbeeld aan linkbuilding en bloggen. Dit zijn terugkomende werkzaamheden. Deze SEO werkzaamheden zijn echt rendementvol wanneer de basis van je website goed is.
Hieronder staan SEO tips welke je zelf "snel" kunt doen waarmee je je website in de basis SEO-proof maakt. Combineer dit met de andere optimalisatie werkzaamheden en je zult snel resultaat zien in Google.
SEO tips
- Controleer je backlinks
Bekijk je lijst met backlinks en bekijk of er websites zijn waarop je een link zou kunnen laten plaatsen. Denk ook eens aan klanten en/of leveranciers, wellicht willen zij van link ruilen. Denk ook goed na over de ankertekst van de link. Gebruik als ankertekst bijvoorbeeld een voor jouw website belangrijk zoekwoord waarop je graag gevonden wilt worden.
- Test de snelheid van je website
Met de Page Speed Test van Google kun je controleren of de laad snelheid van je website voldoet aan de richtlijnen van Google. De laadsnelheid is ook voor de gebruiker natuurlijk erg belangrijk. Een trage website heeft een grotere kans op een hoog bouncepercentage, wat weer nadelig kan zijn.
- Sitemap
Zorg voor een sitemap die up to date is. Er zijn verschillende plugins voor Joomla en WordPress (en ook andere CMSen) beschikbaar om een sitemap mee te maken en te updaten. Meldt de sitemap ook aan op je Google Webmaster Tools.
- Robots.txt-bestand
Een robots.txt-bestand is een bestand in de hoofdmap van je website. In het bestand wordt aangegeven welke delen van je site niet toegankelijk zijn voor de crawlers van zoekmachines. Controleer of je een robots.txt bestand hebt en of deze goed is "ingevuld".
- Meta data
Zorg er voor dat je een aantrekkelijke titel en omschrijving geeft aan je pagina’s. Google neemt deze over en toont deze in de zoekresultaten. Probeer je pagina te "verkopen" om zo mensen te overtuigen op jouw link te klikken in de zoekresultaten van Google.
- HTTPS
Een https verbinding is een beveiligde verbinding tussen de browser en de server van waar je website gehost wordt. Hier is een SSL certificaat voor nodig. Deze kun je aanvragen via je webhoster.